Onbekend

Weltania - Bekkerveld veteranen 4-5 (2-3)

Met een ruime selectie van 14 spelers stond voor de veteranen de derby tegen naaste buur Weltania op het programma. Vroeger letterlijk naaste buur, tegenwoordig naast “een goede buur” ook een “verre vriend”. Dit heeft ook betrekking op de jeugdafdelingen van beide verenigingen die nauw samenwerken.

Eind jaren 60 speelde Weltania op een veld gelegen tussen het huidige hoofdveld van Bekkerveld en de stadsautoweg. Bekkerveld groeide toen snel en had uitbreiding van de accommodatie nodig. Van fusie kon geen sprake zijn en de gemeente zorgde voor een nieuw sportpark op Terworm waar Weltania medio jaren 70 naar verhuisde. En dat was maar goed ook want de club groeide vervolgens heel snel. Doordat de mijnen medio jaren zestig naar werknemers zochten, werd er aan de rand van het dorp Welten driftig gebouwd. De huidige “Flintstone-woningen” zijn van die expansie nog steeds een zichtbaar gevolg. Ook de bouw en opening van het huidige ziekenhuis eind jaren zestig deed de vraag naar woningen in de buurt van het ziekenhuis toenemen. Officieel ligt het Zuyderland, voorheen Atrium Medisch Centrum en geopend als De Wever-ziekenhuis door toenmalig prinses Beatrix (1969), in Welten. Voor huisvesting werden medio 1970 de meer dan 100 drive-in woningen gebouwd. Het resultaat voor Weltania was een enorme ledengroei in die tijd. In de jaren 80 had Weltania tien seniorenteams (incl. een veteranen- en een damesteam)!

Dat een van de “gladiatoren” van deze derby tijdens of na de wedstrijd daar een bezoekje moest brengen, zo ver kwam het , gelukkig, niet. In een stevige wedstrijd van beide kanten werd er gestreden voor de overwinning. De functie van scheidsrechter werd te elfder ure ingevuld door Chris; gelukkig iemand met enige ervaring, want hij had genoeg situaties om bij de les te blijven. Onsportief was de wedstrijd zeker niet; spelers zochten in hun strijd wel vaker de grens op… Als bewijs van het voorgaande mochten beide teams een strafschop benutten!

Vanaf de aftrap ontspon zich een open duel. Beide teams speelden vol op de aanval en individuele fouten werden resoluut door de voorwaartsen afgestraft. Voor rust nam Weltania tot twee keer toe de leiding maar ”blauwwit” kwam steeds knap terug John Linders maakte de eerste gelijkmaker, Paul Spijkers, de 2-2. Nog voor rust bepaalde John de ruststand op 2-3.

Toen Mark Ketting na rust twee keer het net vond, leek de wedstrijd met de tussenstand van 2-5 gespeeld. Maar dat was buiten de thuisclub gerekend. Zij probeerden regelmatig gebruik te maken van de geringe lengte van Bekkervelddoelman Frank Otten. En zo waar, ze hadden twee keer succes met een hoge bal. In de slotfase was echt billenknijpen voor Bekkerveld. De thuisclub ging vol voor een gelijkspel, of misschien wel de overwinning. Onzorgvuldige afwerking van de thuisclub, stug verdedigen van de gasten voorkwam een late gelijkmaker voor de thuisclub.

Bij het eindsignaal was er de teleurstelling bij de thuisclub, vreugde bij de bezoekers. Het sportieve shake-hands na afloop gaf aan dat de voorafgaande 70 minuten op het scherpst van de snede door beide ploegen gestreden was voor de overwinning. Een gelijkspel had het beeld van de wedstrijd beter weergegeven: de teams waren echt aan elkaar gewaagd.

Volgens de overlevering was de derde helft prima verzorgd en vooral gezellig. Een teamgenoot wist mij te melden, dat dit door mijn afwezigheid kwam! Waarvoor mijn dank…

Voor 30 november staat de volgende derby op het programma: Sporting Heerlen uit. Aftrap: 17.00 uur

Gezien het resultaat in de recente thuiswedstrijd (1-3 verlies) is dit de ultieme mogelijkheid op revanche.

Aan- of afmelden: voor woensdag 20.00 uur

Woensdag is bij voldoende deelname weer de mogelijkheid om te trainen.