Vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersonen

Bij SJO Weltania Bekkerveld hebben we sinds september 2018 twee  vertrouwenspersonen: 

  • Martijn Kerkhoff
  • Fabienne van den Berg

Een vertrouwenspersoon, wat is dat?

Goeie vraag! Een vertrouwenspersoon is iemand waar je naartoe kunt als je dingen wilt bespreken die gevoelig of spannend zijn en die te maken hebben met  SJO Weltania Bekkerveld, waardoor het voetballen voor jou niet meer zo leuk is. 

Aha, waar moet ik dan aan denken?

Nou als je bijvoorbeeld wordt gepest, het gevoel hebt dat je wordt buitengesloten, omdat je bent wie je bent, als iemand steeds agressief tegen je doet, of iemand iets van je wilt wat jij niet wilt, als iemand dingen tegen je zegt waardoor je je schaamt, boos, verdrietig of verlegen wordt. Het kan ook zijn dat er iets gebeurt waarvan jij denkt dat het niet hoort of mag (b.v. diefstal). Misschien maak je je wel zorgen om iemand, dat kan natuurlijk ook! 

Huh, maar we hebben toch trainers?

Jazeker! En dat is tof. Het is fijn als je met hen deze zaken kunt bespreken!

Maar waarom dan zo’n vertrouwenspersoon?

Nou het kan dus zijn dat je met zaken loopt waardoor je niet lekker  kunt voetballen binnen SJO Weltania Bekkerveld. Dit kan soms zo spannend zijn dat je niet naar je trainer, je ouders of het bestuur durft te gaan. Als dat aan de hand is, dan kun je naar een vertrouwenspersoon. 

Jaja, en hoe vertrouwelijk is deze persoon dan eigenlijk?

Eigenlijk kun je met deze persoon alles bespreken zonder dat dit naar buiten gaat. Maar...als het heel erg is dan zal de vertrouwenspersonen dat misschien wel moeten melden. Dit zal wel altijd met jou besproken worden.  

Maar, die vertrouwenspersonen hè, die werken voor SJO Weltania Bekkerveld, dan zullen Martijn en Fabienne altijd voor het bestuur kiezen. Nee, dus niet. Zij werken onafhankelijk. Dat betekent dat ze altijd onderzoeken hoe de zaak precies in elkaar zit, zonder meteen een kant te kiezen. Dus als jij er voor kiest om naar Martijn of Fabienne te gaan dan zullen zij altijd naar jouw verhaal luisteren, het gaat om jou! Je gaat niet zomaar naar een vertrouwenspersoon en dat weten we.

Oh maar, kan ik niet gewoon een keertje praten? Misschien een beetje horen hoe hij of zij ergens over denkt, misschien tips krijgen?

Jazeker! Heel vaak gaan spelers naar zo’n vertrouwenspersoon voor een goed gesprek, om advies te krijgen, of hun hart te luchten. 

Weet je wat ik nou fijn zou vinden? Ik zou het fijn vinden om wat voorbeelden te krijgen. Dat pesten, slaan of uitschelden snap ik wel, maar de rest…

Ok, misschien praat niemand in je team met je, of scheldt iemand altijd alleen naar jou, misschien weet je dat iemand altijd de ballen pikt, misschien durf je niet goed te douchen om bepaalde redenen.  Wellicht heb je het gevoel dat er over jou wordt gekletst. Misschien heb je al heel lang ruzie met iemand en kom je er niet uit. Soms komt het ook voor dat iemand jou heel veel aanraakt en vind je het moeilijk om te zeggen dat je dat niet prettig vindt. Misschien zie je dat het niet goed gaat met je medespeler, misschien is er thuis van alles aan de hand, waardoor iemand niet lekker kan voetballen. Verschillende voorbeelden waardoor voetballen, voor jou, niet langer een “gezellige” sport is.

En als ik nooit word opgesteld, kan ik dan ook naar zo’n VT?

Het is natuurlijk vooral iets van jou, je team, je trainers en het bestuur om dit te bespreken. Dat is de normale route voor dit soort dingen. Maar stel, je vindt dat juist moeilijk, omdat je niet zo goed weet hoe je dat moet doen dan kun je zeker naar een vertrouwenspersoon.  Maar de vertrouwenspersoon gaat niet vechten om jou in het veld te krijgen. De vertrouwenspersoon kan wel met jou onderzoeken wat het zo moeilijk maakt om dat te bespreken en daar stappen in ondernemen. 

Ok, het is een beetje duidelijk, waar kan ik die Martijn of Fabienne dan vinden? “Moet ik zeker weer mailen, of bellen, daar heb ik echt geen zin in hoor.”

Haha, nee hoor. Je kunt gewoon appen. Daarna kan er een afspraak gemaakt worden.  Hun nummers staan op de site.

Oh jee, moet dat dan bij Bekkerveld of op Terworm?

Nee hoor, Martijn en Fabienne kunnen een afspraak maken op een plek waar jij je prettig voelt.

Komen ze dan allebei?

Nee we hebben twee vertrouwenspersonen, omdat het soms fijn is om met een man te praten en soms fijner met een vrouw. Met wie je het liefste praat mag je zelf bepalen.

Telefoonnummers vind je door hieronder op de naam te klikken.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!