Datum

15 december 2018 17:00

Accommodatie

Onbekend

De laatste wedstrijd of activiteit van het jaar 2018 togen de veteranen naar de Molenberg. Op het voormalige voetbalcomplex van het beruchte en bekende Heerlen Sport is een prachtig hockeycomplex met drie kunstgrasvelden (twee watervelden en een zandveld) ontstaan. Wij speelden op een waterveld, dat gemakshalve maar niet onder water werd gezet vanwege de temperatuur. Als we lang genoeg zouden wachten, hadden we misschien ook nog kunnen ijshockeyen!

HC NOVA is ontstaan uit een fusie van HHC Heerlen en HC Kerkrade. De voormalige Kerkraadse club had/heeft de velden op een ook al bekende plaats in Kerkrade, namelijk het oude Miranda terrein op de Vink. De ouderen onder ons zullen zich deze vereniging nog wel uit een ver verleden kunnen herinneren. Deze vereniging werd in 2008 opgeheven wegens een gebrek aan leden. Thans worden de hockeyvelden nog amper gebruikt.

Deze jaarafsluiting van beide veteranenteams stond in het teken van onder vriendschappelijke noemer een uurtje sport bedrijven, waarbij beide teams een helft mochten kennismaken met de andere sport: de eerste helft werd gehockeyd, de tweede gevoetbald.

Dat beide sporten, ondanks elf tegen elf, ontzettend van elkaar afwijken, bleek vooraf al uit de tenues van de keepers. Tok, beenbeschermers (legguards), handbescherming en helm is iets wat onze keeper Chris nooit nodig heeft, maar nu vereist was. Voor de veldspelers is bij hockey ook een bitje vereist; dit ter bescherming van de tanden. Een van de hockeyers garandeerde mij, dat er tijdens een competitie toch wel een aantal tanden sneuvelen; vooral bij spelers die het bitje niet gebruiken.

13 veteranen en Jasper had Guido op de been gebracht. Vooraf was het natuurlijk de vraag, hoe een en ander gepland was. Vanwege niet passende onderdelen zou een doelman van de thuisclub de plaats innemen van Chris Valkenburg tijden de hockeyhelft. De tweede helft, als er gevoetbald werd, kon onze eigen doelman wel meedoen. Ondanks de tips van de spelers van HC Nova was het voor de voetballers de eerste helft maar een moeilijk gebeuren. Met dank aan de geleende doelman bleef de ruststand beperkt tot een 3-0 achterstand. De Bekkervelders hebben de doelman aan de andere kant alleen maar van veraf gezien: hij zal zich eenzaam gevoeld hebben… Alle aanmoedigingen van de bankdrukkers ten spijt, de blauwwitten hadden maar weinig in de melk te brokken. Of het moest al zijn zoals van de kant werd aangegeven, steek er een stokje voor…

In de tweede helft voelde onze doelman zich weer eens eenzaam. In goed een half uur een keer een bal krijgen, is op zo’n koude winteravond met veel wind op het plateau verre van aangenaam. De tweede helft speelde zich af op een meter of twintig van het kleinere hockeydoel. Daarnaast had vermoedelijk een voetballer thuis een versie van het Nintendo-spelletje “Duck Hunt” gevonden. Hierbij moeten vogels afgeschoten worden; onze versie was om zo vaak en zo veel mogelijk de doelman te raken. Wie de meeste treffers heeft gemaakt, is niet bijgehouden. Dat de doelman peentjes zweette door het vele werk dat hij moest verzetten was wel duidelijk.

De derde helft was in een woord samen te vatten: Top. Chanan had zich de moeite getroost zuurvlees (uit de kunst) te maken. Vervolgens kwamen daar ook nog prima frites bij en genoeg bier. Niks bier, getapt in een glas… Nee, een getapte kan bier van een liter, of het was misschien wel meer dan dat. Geen lootjes, geen dobbelen, geen twee tafels waar de teams afzonderlijk der derde helft vierden. Alle deelnemers liepen door mekaar, thuisclub deels nog in sportkleding. Kortom een voorbeeld hoe de derde helft moet zijn. En van de gasten? Iedereen bleef!

De veteranen gaan nu op kerstreces. Na de feestdagen zal op woensdag getraind (kunnen) worden op de gebruikelijke tijd. Namens de veteranen spreek ik de dank uit aan Guido Bleylevens vanwege het vele organisatorische werk dat hij dit jaar geleverd heeft. Wedstrijden regelen, en er werden er nogal wat afgebeld, spelers regelen, en er waren nogal wat afmeldingen, scheidsrechter(s), tenues, te veel om op te noemen. Guido ook dank voor het sponsoren van het vlees voor deze activiteit, waarvan Chanan een kostelijk maal heeft kunnen bereiden. Ook een woord van dank aan de scheidsrechters die dit jaar onze wedstrijden gefloten hebben.

Wens ik namens alle veteranen de leden, begunstigers, fans, begeleiders, sponsoren en wie ik dan nog vergeten ben,